SISTEME DE DETECTIE, ALARMARE SI STINGERE A INCENDIILOR

Rolul sistemelor il reprezinta detectarea inceputul de incendiu in spatiile protejate si alarmarea personalul, a echipelor de pompieri si a oricarei categorii de persoane aflate in zona care pot ajuta la stingerea incendiului si limitarea efectelor acestuia.

Tipuri

 • Sisteme conventionale – pentru spatii mici, de pana in 1000 mp
 • Sisteme adresabile – pentru spatii mari, permit identificarea exacta a elementului alfat in alarma

Sisteme de stingere a incendiilor

Scopul oricarui sistem de stingere este de a minimiza pierderile si daunele atât la nivelul bunurilor, cât si la nivelul persoanelor aflate în spatiul protejat. Apa este un agent de stingere excelent, datorita capacitatii de a absorbi caldura si de a opri procesul de ardere. Cu toate acestea, de multe ori, utilizarea apei poate dauna bunurilor. Deci, pentru zonele în care sunt pastrate bunuri de mare valoare apa nu este solutia ideala.

Pentru astfel de situatii agentii de stingere gazosi si sistemele bazate pe aerosoli reprezinta solutia optima, deoarece acestia nu aduc pagube suplimentare. Procesul de stingere nu lasa reziduuri,astfel încât obiectele de valoare ramân impecabile.

Tipuri:

 • Azot (IG – 100) – gaz inert, incolor si incombustibil, concentratia minima de calcul: 43.7% (conform standardului ISO/FDIS 14520-13:2000 (E)), NOAEL la 43%, LOAEL la 52%. 

Recomandari: spatii închise, instalatii tehnologice

 • Inergen (IG – 541) – amestec de: azot (52%), argon (40%), dioxid de carbon (8%), concentratia de minima de calcul (pentru incendii de clasa A) 36.5%, NOAEL la 43%, LOAEL la 52%.

Recomandari: incinte  cu  tehnica  de  calcul, incinte  cu  aparatura  si  echipamente  electronice  sau  de  telecomunicatii, incinte  din  productie  si  transporturi, incinte cu valori.

 • Novec 1230 (FK-5-1-12) – substanta chmica, concentratia minima de calcul (pentru incendii de clasa A) 5.6%, NOAEL la 10%, LOAEL la mai mult de 10%.                              

Recomandari: muzee, galerii de arte, librãrii, biblioteci, depozite, bãnci, echipamente electrice, echipamente medicale si de laborator, instalatii militare, platforme petroliere si instalatii de gaze, fabrici petrochimice, generatoare, statii de pompare, camere de control industriale.

 • Aerosoli – microparticule de compusi de potasiu si gaze, O.D.P. = 0, G.W.P. = 0, A.L.T.= 30 – 120 min. 

Recomandari: incendii de substante gazoase, solide si lichide, în special a  celor  care  deriva  din  hidrocarburi  (gaze  naturale,  produse petroliere, combustibili,  lubrifianti etc.), incendii la echipamente electrice cu tensiuni pâna la 24.000 V; incendii din constructii civile,  de  productie  sau  depozitare  (magazine,  depozite,  hoteluri,  muzee,  banci, birouri, hale, echipamente electrice sau electronice si altele similare). 

Sisteme de detectie CO

Rolul sistemului este de a detecta prezenta acumularilor de monoxid de carbon din parcarile subterane.

Servicii oferite:

 •  Consultanta
 •  Proiectare
 •  Instalare si punere in functiune
 •  Training
 •  Service si mentenanta

Puteti afla mai multe despre solutiile propuse de SIS accesand site-ul dedicat acestui tip de sisteme.