Sustinem integrarea microretelelor printr-o strategie de control optim

Utilizarea resurselor regenerabile sub abordarea microgridurilor, pentru producția de energie electrica descentralizat, reprezintă un domeniu activ, cu o dezvoltare accelerată la nivel internațional. În același timp, microgridurile apar ca o tehnologie valoroasă pentru viitoarele sisteme de alimentare cu energie.

Identificăm cea mai bună soluţie tehnică, adecvată fiecărei aplicații și analizăm sursele de finanţare

Proiectul Smart Microgrid Controller < Smart µGC > (ID proiect 2020/505837), derulat prin programul de finanțare norvegiană 2014 – 2021 în cadrul Green Industry Innovation, Blue Growth and ICT Programme Romania, abordează practic tematica dezvoltării unui microgrid inteligent. Soluția înglobează panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 120 kWp, două sisteme de stocare de diferite capacități şi producător (40 kWh si 56.3 kWh ce permite observarea comportamentul şi modul în care trebuie reglate într-o astfel de soluţie, alese în scop demonstrativ), invertorul care permite comutarea între diferite elemente și un generator pe gaz de 120 kVA. Microgrid-ul deservește clădirea de birouri a firmei Monsson.

Prin implementarea acestui proiect, SIS iși propune să crească numărul sistemelor microgrid implementate la nivel național, susținând sustenabilitatea în utilizarea tehnologiilor ecologice prin cresterea eficienței în producerea și utilizarea locală a energiei, facilitând tranzacțiile directe între producție și consumator.

 Alegeţi să implementaţi un proiect microgrid la cheie – proiectare, execuţie, suport – cu SIS SA

SIS a dezvoltat un controler inteligent pe o platformă Siemens redundantă S7-1500, ce va asigura monitorizarea și controlul elementelor astfel încât să se utilizeze eficient resursele de generare si stocare disponibile și să se optimizeze în funcție de cost cantitatea de energie preluată din rețeaua națională. În studiul de caz de la Monsson există mai multe protocoale de comunicaţie, deci nu este un sistem închis, ceea ce oferă controller-ului redundant flexibilitate între interfeţe şi pentru a creşte fiabilitatea sistemului, însă datorită faptului că au fost protocoale uzuale, conectarea informaţională nu a reprezentat o provocare.

In ceea ce priveste modul de operare exista doua tipuri, pe care SIS le-a implementat in sistemul de control al microretelei:

  • Conectat la retea
  • Insularizat

Conectat la rețea

Atunci când capacitatea de producţie de energie electrică din fotovoltaice este mai mare decât consumul de energie electrică al consumatorului, se va trimite mesaj către baterii şi se va interoga starea, astfel că dacă este descarcată, aceasta va începe procesul de stocare. Însa dacă este încarcată bateria (intră în stand-by) se va trece pe modulul insularizat sau se va injecta în reţea o energie egală cu diferenta dintre producere si consum.  Atunci când parcul de panouri fotovoltaice va produce mai puţină energie decât energia consumată, iar bateria este descărcată, atunci este necesară cumpărarea din SEN a unei cantităţi prioritizand încărcarea bateriilor si productia egala cu diferenta dintre consum si productie, la care se adauga si cantitatea de energie din baterii. In cazul în care bateriile sunt încarcate, energia cumparată nu va mai include şi necesarul de stocare.

Atunci când energia din panouri este nulă, iar baterile sunt decărcate, se apelează la încărcarea bateriilor din reţea, însă pentru cazul în care în baterii este suficientă energie, va fi prioritizarat consumul din baterii.

Modul insularizat

 În acest mod nu mai este cazul de schimb de energie cu reţeaua, ci este considerat că microgridul produce energie (din generator şi din panouri) în următoarele: Atunci cand puterea furnizata de parc este mai mare decât puterea consumată de clădire, iar bateriile sunt încărcate se va trece în modul „stand by”, dacă sunt descărcate acestea se vor încărca. Însă, în cazul în care puterea este mai mică decât energia consumată, iar bateriile sunt descărcate, va fi necesară trecerea în mod conectat la reţea; Atunci când nu este energie produsă din panourile fotovoltaice, se folosesc bateriile pentru alimentarea clădirii.

Adresati-va unui expert tehnic de la SIS pentru a evalua gratuit performantele unui microgrid pentru orice tip de cladire si locatie.

Dacă aveți întrebări cu privire la proiectul nostru sau la posibilitatea de replicare a acestuia conform nevoilor dvs., vă rugăm să ne contactați la sis@sis.ro