PARFAIT – Nou proiect international de cercetare

SIS a devenit partener in proiectul international de cercetare PARFAIT – Framework pentru protectia datelor personale in IoT, finantat prin programul ITEA 3. SIS este coordonator pentru Romania in cadrul acestui proiect.

Scopul principal al proiectului PARFAIT este dezvoltarea unei platforme pentru protecția datelor personale în aplicațiile Internet of Things, care va fi testata cu 2 studii de caz. Un alt obiectiv al proiectului este de a reduce complexitatea integrării și implementării serviciilor în tehnologia Internet of Things de astăzi, prin furnizarea de biblioteci, instrumente și elemente SDK interoperabile.


Interoperabilitatea, împreună cu securitatea și confidențialitatea datelor personale, reprezintă cele mai importante două limitări ale creșterii pieței  Internet of Things. Interoperabilitatea crește complexitatea proceselor de producție și a costurilor de producție.  Pe de altă parte, lipsa securității și a încrederii pentru protecția vieții private pune o bariera între furnizorii de servicii și consumatori, care pot fi definiti ca întreprinderi și consumatori finali. Această barieră afectează direct adoptarea pe scară largă a aplicațiilor Internet of Things  în stilul de viață al consumatorului și aplicații de afaceri.
Prin găsirea de soluții la aceste probleme, proiectul vizează generarea unui potențial imens de afaceri. Impactul economic al proiectului va fi realizat printr-un cadru integrat, scalabil și extensiv de confidențialitate și securitate, care va fi demonstrat prin două studii de caz conduse de parteneri industriali ai consorțiului de proiect. Aceste studii de caz sunt selectate ca Personal Information Management și Smart Home Services

În loc să restrângă potențialul de afaceri pentru anumite domenii verticale, consorțiul își propune să prezinte un cadru global de confidențialitate și securitate, în cadrul căruia pot fi construite diverse cadre tematice verticale. Această abordare va spori potențialul de afaceri și adoptarea rezultatelor proiectului pe o piață mai largă.
Dezideratul proiectului este de a defini metode, reguli și orientări privind interoperabilitatea și securitatea/confidențialitatea, pentru a face recomandări pentru factorii de decizie politică. Metodologiile și politicile definite vor fi folosite ca pietre de temelie pentru dezvoltarea bibliotecilor, instrumentelor și SDK-urilor care vor construi stratul de fundație pentru IoT specifice domeniului.