Funcțiile principale unui sistem de control de tip BMS, utilizat de consumatorul final al unui microgrid

Monitorizarea utilizării resurselor reprezinta domeniul in care SIS prezinta cele mai valoroase rezultate si in care întregul sistem ajuta consumatorul să ia cele mai inteligente decizii în ceea ce priveşte utilizarea resurselor în raport cu preţul acestora, disponibilitate şi evoluţie preconizată statistic.

Identificăm cea mai bună soluţie tehnică, adecvată fiecărei aplicații și analizăm sursele de finanţare

Proiectul Smart Microgrid Controller < Smart µGC > (ID proiect 2020/505837), derulat prin programul de finanțare norvegiană 2014 – 2021 în cadrul Green Industry Innovation, înglobează panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 120 kWp, două sisteme de stocare de diferite capacități şi producător (40 kWh si 56.3 kWh), invertorul care permite comutarea între diferite elemente și un generator pe gaz de 120 kVA.

Microgrid-ul dezvoltat de SIS prin proiect deservește clădirea de birouri a firmei Monsson, cladire inerent mare consumatoare de energie, chiar şi atunci când gradul de ocupare este mic. Un BMS va oferi informaţiile necesare şi chiar va propune cea mai bună soluţie pentru o anume situaţie.

Automatizare wireless vs bus

Sistemul de control Wireless este o soluție unică pentru instalațiile electrice într-o casă sau apartament aflate în renovare sau reconstrucție. Cea mai comună și cunoscută tehnologie de rețea wireless pentru sisteme mobile este familia de standarde IEEE 802.11 care a fost introdusă în 1997. Acesta utilizează benzi de frecvență diferite, de exemplu, banda de 2,4 GHz este folosită de IEEE 802.11b și IEEE 802.11g, în timp ce protocolul IEEE 802.11a folosește banda de frecvență de 5 GHz.

Criteriile după care se evalueaza aceste standarde sunt:

Criteriu\ProtocolWi-FiZ-WaveZigbeeBluetooth
Frecvență2.4 GHz868.42 MHz în Europa și 908.42 MHz în USA2.4 GHz2.4 GHz
Tipul de rețeaAccess PointsMeshMeshStar
Range46m indoor și 92m outdoor3010100
Număr device-uri conectate2502326500032000
Viteza de transmitere100 Mbs9.6-100 kbps40-250 kbps1 Mbs

Aspectul comun esential al Z-Wave, ZigBee și Bluetooth Low Energy (BLE) este faptul că toate folosesc o interfață (hub) intermediara, la care se conectează dispozitivele (senzori, înterupatoare etc.) pentru a comunica între ele și pentru a putea fi accesate de către utilizator. Toate aceste interfețe (hub-uri) trebuie conectate la un router obișnuit de internet pentru a putea fi accesate de catre utilizatori din locații diferite de cea locală, unde este instalată interfața, insa securitatea datelor este o problema pentru un sediu cu multi consumatori esentiali, precum traderi sau dispeceri de energie.

            SIS a analizat solutia in care sa implementeze BMS in cladirea ce reprezinta consumatorul final al microgridului.

            Analiza a indicat ca pentru aplicatia propusa se va utiliza comunicatia datelor prin modbus si redundanta data de comunicatia prin GSM. MODBUS permite conectarea unui dispozitiv cu mai multe dispozitive slave. Există două versiuni: una pentru interfaţă serială (RS-232 şi RS-485) şi una pentru ETHERNET. Se disting următoarele moduri de transmisie a datelor: MODBUS TCP:  comunicare ETHERNET TCP/IP bazată pe model client-server; MODBUS RTU şi MODBUS ASCII.

            In etapa urmatoare se vor analiza si functiile suplimentare, se va descrie functionalitatea si strategia de control a unui BMS.

Adresati-va unui expert tehnic de la SIS pentru a evalua gratuit performantele unui microgrid sau pentru a stabili o logica de control al sistemului de management pentru orice tip de cladire.

Dacă aveți întrebări cu privire la proiectul nostru sau la posibilitatea de replicare a acestuia conform nevoilor dvs., vă rugăm să ne contactați la sis@sis.ro