Lansare proiect de modernizare microhidrocentrală – Cinciș

S.C. Uzinsider General Contractor S.A. în calitate de coordonator, alături de SIS SA, în calitate de partener, demarează proiectul „Increasing the renewable energy production capacity for decreasing the CO2 emissions at Cincis HydroPowER PlAnt, by renewing The installatiOn aNd Advanced control (OPERATIONAL)” – 2021/335834, în conformitate cu activitățile și rezultatele așteptate prin Programul Energetic în România sprijinit prin mecanismul financiar SEE 2014-2021.

microretea inteligenta
microretea inteligenta

Proiectul ce se va desfășura începând cu septembrie 2022 până în decembrie 2023, urmărește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă și creșterea siguranței în exploatare, printr-o soluție tehnică de retehnologizare si reabilitare a Centralei Hidroelectrice De Mica Putere (CHEMP) CINCIȘ, ce a fost pusă în funcțiune în septembrie 2011, fiind alcatuita dintr-o turbină Francis orizontală (0,88 MW) și o turbină Francis verticală (0,224 MW) – putere totală instalată: 1,104 MW.

Necesitatea proiectului a pornit de la evaluarea parametrilor reali în comparație cu cei proiectați, de-a lungul perioadei de exploatare astfel că în anii de după punerea în funcțiune, coordonatorul a incercat să crească eficiența sistemului, efectuând o serie de modificări ale infrastructurii, astfel:

  • S-a mărit căderea netă prin îndepărtarea unui tub Venturi din interiorul conductei de aducțiune.
  • S-a realizat o nouă conductă de aducțiune, ce aduce un aport suplimentar de apă din golirea de fund a barajului.
  • S-a modificat forma bazinului de liniștire și scăderea nivelului apei, astfel înălțimea de aspirație a crescut odată cu căderea netă.

Din lipsă de rezultate, coordonatorul a încercat o nouă soluție prin tăierea fiecărei a doua paletă statorică a camerei spirale, dar această modificare nu a avut un impact mare în creșterea eficienței.

Echipa Uzinsider a apelat la experții SIS, care au propus soluția optimă de creștere până la 415 MWh/an a producției de energie din hidroenergie și reducerea cu 10-18 % a emisiilor de CO2 generate de HPP Cinciș până în anul 2024, prin:

  • Înlocuirea tubului de aspirație a turbinei Francis orizontal cu un tub nou, proiectat pentru o curgere fără turbulente a apei.
  • Modificarea bazinului de liniștire pentru creșterea căderii brute cu aproximativ 1m
  • Înlocuirea rotorului turbinei Francis orizontal cu un rotor special proiectat cu o înălțime de aspirație mai mare.
  • Înlocuirea tubului de aspirație a turbinei Francis vertical cu un tub nou, proiectat pentru o curgere fără turbulente a apei.
  • Automatizarea va fi înlocuită cu un nou sistem de automatizare cu sistem de control SCADA, care va ajuta la creșterea cu până la 5% a economiilor anuale din producția de energie regenerabilă, prin dezvoltarea și implementarea unui sistem avansat de control al a unei aplicații SCADA la distanță, implementarea algoritmilor de control avansat și îmbunătățirea eficienței echipamentelor

Persoane de contact: 

Florin Bardac – florin.bardac@uzincontractor.ro

Teodora Mindra – teodora.mindra@sis.ro 

Pentru mai multe detalii despre program, puteti accesa AICI.

Informatii suplimentare:

Buget total:

Valoare totala proiect: 277.600 euro

Surse de finantare:

  • Grant: 193.220 euro
  • Cofinantare: 84.380 euro
Parteneri

Uzinsider – coordonator

SIS SA (Romania) – partener

microretea inteligenta