Integrarea serverelor OPC și a datelor din facilitățile de înaltă securitate

 Într-un proiect recent de integrare a datelor, inginerii de la  Siemens din Copenhaga, Danemarca au reușit să conecteze echipamente și instrumente care funcționează într-o instalație de înaltă securitate la o locație de monitorizare de la distanță, folosind Cogent DataHub®. Scopul a fost de a permite tehnicienilor să acceseze utilajele la care aveau nevoie pentru a lucra, fără a încălca securitatea sau a permite personalului neautorizat la fața locului.

   La început, proiectul a promis că va fi o aplicație OPC tipică. Obiectivul principal a fost conectarea unei unități de răcire cu un server OPC care rulează la o instalație securizată la două sisteme SCADA de la o stație de monitorizare, fiecare activat ca client OPC. Cu toate acestea, în curând a devenit evident că ar exista unele probleme cu rețelele. Rețeaua OPC depinde de DCOM, care în cel mai bun moment poate fi dificil de configurat și lent să se reconecteze după o pauză de rețea.

   La instalația de monitorizare, a fost descoperit un alt risc potențial. Sistemele SCADA nu s-au putut conecta de la distanță la un server OPC. Au necesitat o conexiune OPC locală, așa că inginerii au decis să utilizeze capabilitățile de tunneling ale DataHub. El a instalat încă două DataHub-uri, unul pe fiecare aparat de sistem SCADA și a configurat conexiunile prin rețea la primul DataHub. Sistemele sale SCADA s-au conectat fiecare la  local DataHub , iar legătura de date a fost completă. Tehnicienii pot acum să vizualizeze datele din instalația de înaltă securitate de la distanța sigură a locației de monitorizare.

   Odată cu funcționarea sistemului de răcire, Siemens intenționează să integreze mai multe surse de date în sistem. Au câteva unități UPS (alimentare neîntreruptibilă) cu conectivitate SNMP pe care trebuie să le monitorizeze, iar prin adăugarea unui server SNMP-OPC, datele din acestea vor fi aduse în DataHub. După aceea, ei vor atașa și un server OPC pentru mai multe dispozitive de citire a contorului. Toate aceste date vor fi apoi transmise către sistemele SCADA și puse la dispoziția persoanelor care au nevoie de acces la acestea.