Finanțare pentru eficiență energetică în industrie – apel de proiecte deschis de Ministerul Energiei până pe 15 februarie

Până pe 15 februarie, firmele active în domeniul industrial mai pot depune cereri de finanțare prin PNRR pentru investiții integrate destinate creșterii eficienței energetice în industrie, bugetul întregii scheme de sprijin pentru investiții în eficiență energetică fiind de 64 de milioane de euro. 

Valoarea ajutorului de stat solicitat din prezenta măsură este de maxim 1.200.000 EUR/proiect, avand intensitatea ajutorului de stat de până la 65% in costurile eligibile (cofinantarea este de 30-50% pentru întreprinderile mici și mijlocii, unde poate fi aplicat un supliment de 15%, pentru firmele localizate în zone defavorizate).

Investițiile finanțate în cadrul măsurii I5 trebuie să dovedească un impact pozitiv în ceea ce privește:

  • reducerea consumului de energie (energie electrică și termică, resurse energetice)
  • reducerea emisiilor GES, raportate la economiile de energie realizate ca urmare a implementării proiectului
  • reducerea intensității energetice a activității beneficiarilor
  • dezvoltarea unor sisteme de monitorizare a consumului de energie;
  • susținerea financiară a serviciilor energetice furnizate de operatorii economici de specialitate
  • stimularea investițiilor realizate de operatorii economici în vederea reducerii consumului de energie și creșterii eficienței energetice a activității economice;
  • o economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, mai ecologică și mai competitivă, conducând la dezvoltarea durabilă.

Exemplu de achizitii eligibile: motoare, transformatoare, compresoare de aer, pompe, instalații/echipamente/sisteme de ventilație, sisteme de încălzire/răcire, boilere, arzătoare, schimbătoare de căldură, pompe de căldură, convertoare de frecvență, baterii de condensatoare, sisteme integrate de management al consumului de energie și altele.

Depunerile de proiecte de fac electronic pana la 15 februarie, iar perioada de implementare a investițiilor prin măsura PNRR I5 are ca termen final data de 31 decembrie 2025.

Mai multe detalii aici: https://energie.gov.ro/category/pnrr/masura-de-investitii-i-5/

Pentru consultanta si sprijin in alegerea solutiei tehnice puteti apela la echipa de proiectanti SIS.

De asemenea, oferim sprijin pentru depunerea proiectelor in calitate de consultant. Pentru mai multe detalii puteti sa ne contactati pe sis@sis.ro.