Consorțiul LIFE Multi-AD 4 AgroSMEs dezvoltă tehnologie pentru îmbunătățirea sustenabilității în sectorul agroalimentar european

– Proiectul LIFE Multi-AD 4 AgroSMEs a fost cofinanțat de Uniunea Europeană (LIFE17 ENV/ES/000331).

– Un pas decisiv în utilizarea eficientă a apei într-un sector strategic în Europa.

– Soluția tehnologică garantează o reducere cu peste o treime a costurilor de exploatare și o scădere cu peste 50% a emisiilor de CO2.

– Tehnologia produce biogaz, ceea ce îi conferă potențialul de a fi autosuficientă din punct de vedere energetic și de a se îndrepta către decarbonizarea industrială.

– Soluția inovatoare va fi prezentată în cadrul unei conferințe care va avea loc la 15 iunie.

AEMA | Bondalti, o companie dedicată tratării și reutilizării apei, va prezenta în data de 15 iunie, la Bodega Institucional La Grajera in Logroño (La Rioja – Spania), un sistem inovator de tratare și reutilizare a apelor uzate dezvoltat în cadrul proiectului european LIFE Multi-AD 4 AgroSMEs.

AEMA | Bondalti, este coordonatorul consorțiului care a dezvoltat această inițiativă cofinanțată de Comisia Europeană, care are ca scop stabilirea unor noi niveluri de eficiență în gestionarea apei ca factor critic pentru îmbunătățirea competitivității IMM-urilor din sectorul agroalimentar al UE. Din consorțiu mai fac parte SIS SA (România),  Institutions&Strategies (Franța), Energygreen Gas SL si ITAINNOVA (Spania).

Având în vedere ponderea acestui sector productiv în structura de afaceri europeana – este al doilea ca mărime de pe continent și este format în proporție de 95 % din IMM-uri – utilizarea responsabilă și durabilă a resurselor de apă este strategică, pentru care este nevoie de o nouă paradigmă tehnologică care să permită întreprinderilor să evolueze către un model de economie circulară.

În prezent, cele mai utilizate sisteme de tratare a apei în IMM-urile din industria alimentară și a băuturilor sunt cele aerobe. Aceste procese se caracterizează prin cereri ridicate de energie și o producție mare de deșeuri (de exemplu, nămoluri), ceea ce duce la costuri operaționale semnificative asociate sistemelor de tratare.

Realitatea unui salt tehnologic

Proiectul LIFE Multi-AD a răspuns nevoilor IMM-urilor din sectorul agroalimentar prin crearea unui sistem anaerob foarte eficient și accesibil, bazat pe un reactor în mai multe etape de înaltă performanță. Tehnologia permite companiilor din acest sector să își îmbunătățească sustenabilitatea, atât din punct de vedere economic, cât și din punct de vedere al mediului.

Soluția inovatoare Multi-AD, implementata la scară industrială la Bodegas AGE, și-a demonstrat capacitatea de a reduce poluarea apelor uzate cu peste 90%, precum și potențialul de a reduce consumul de energie electrică al proceselor de epurare cu 186.000 kWh/an și costul gestionării nămolurilor cu aproape 80%.

Concomitent cu epurarea apelor uzate, tehnologia Multi-AD produce un biogaz de înaltă calitate, cu un conținut de metan de peste 80%. Acest gaz combustibil este utilizat ca sursă de energie termică în sistemul de tratare a apelor uzate în sine, deși ar putea fi utilizat și în alte zone ale instalației industriale, ceea ce contribuie la atingerea obiectivului de decarbonizare.

Toate aceste elemente fac posibilă reducerea costurilor operaționale ale sistemului de tratare a apei cu peste 35% și înjumătățirea amprentei de carbon asociate cu tratarea apelor uzate. Multi-AD este, prin urmare, o soluție inovatoare care îmbunătățește sustenabilitatea industrială în sectorul agroalimentar.

Eveniment de prezentare a tehnologiei

Ca urmare a impactului pozitiv pe care această tehnologie îl poate avea asupra companiilor europene, pe 15 iunie va avea loc o conferință la Bodega Institucional de La Grajera (Logroño, La Rioja), urmată de o vizită la instalația situată la Bodegas AGE (Fuenmayor, La Rioja).

Întâlnirea va fi un forum important de networking cu participarea experților din sectorul apei, administrațiile publice, precum și companiile din domeniul alimentar și al băuturilor care vor discuta despre beneficiile integrării tehnologiei Multi-AD în sistemele de tratare industrială.

Conferința „Soluție anaerobă inovatoare în slujba sustenabilității industriale”, la care este deja posibilă înscrierea pentru a participa personal, poate fi urmărită și prin streaming, înregistrându-se la următorul link.

Soluție anaerobă inovatoare pentru durabilitate industrială

Conferința LIFE Multi-AD

15 iunie 2023 | Bodega Institucional de La Grajera (Logroño, La Rioja) | 9:00 – 14:30 h