Comunicat de presa: Sistem de eficiență energetică inovativ prin granturi SEE/Norvegiene

                                                Comunicat de presă

                                                                                                Iulie 2022

Sistem de eficiență energetică inovativ, eficient și durabil la Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia, prin granturi SEE/Norvegiene

Municipiul Alba Iulia a înțeles din timp că schimbările climatice nu sunt doar un subiect stringent pe agenda de mediu a ultimilor ani și a căutat constant  soluții deconcrete de atenuare și adaptare, inclusiv pe tronsonul reducerii consumurilor energetice mai puțin prietenoase cu mediul, dar și cu bugetul local.

O inițiativă concretă în acest sens este în derulare, prin proiectul„Eficiență energetică și confort sporit în cadrul Căminului rezidențial pentru persoane vârstnice din Alba Iulia“.

Finanțator proiect: Mecanismul Financiar SEE 2014-2021; Program pentru Energie în România;  Apel de finanțare: Capacitate sporită de furnizare a energiei  regenerabile – Geotermală; Domeniu de interes: Energie regenerabilă.

La Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia va fi pus în funcțiune un sistem inovativ, eficient, confortabil, reversibil, durabil și prietenos cu mediul înconjurător.

Soluția tehnică de eficiență energetică dezvoltată prin proiect la Căminul pentru persoane vârstnice va asigura conectivitatea între pompele de căldură instalate prin proiect și panourile fotovoltaice cu care este deja dotată clădirea.

Creșterea producției de energie din surse regenerabile, valorificarea integrală a energiei electrice produsă de sistemul fotovoltaic existent, reducerea costurilor la plata facturilor de gaz și energie electrică; reducerea emisiilor anuale de CO2,  așa s-ar putea traduce, pe scurt, beneficiile generate de deruarea proiectului.

Beneficiile investiției, în cifre: aproape 30.000 euro/an-reducere costuri la facturile de gaz și energia electrică ale clădirii; 69% reducerea consumului cu energie finală; 175 tone CO2/an-reducerea emisiilor de CO2/an; 85%-100% din cantitatea de energie termică produsă de sistemul geotermal- valorificată în regim de autoconsum.

Proiectul de față este, în opinia mea,  o piesă esențială din marele puzzle al transformării Municipiului Alba Iulia într-unul mai prietenos, în egală măsură cu oamenii și mediul înconjurător. Apreciez și mă bucur că sistemul va scădea și presiunea pe bugetul local al Municipiului, întrucât Căminul este în top 3 consumatori publici de energie din Alba Iulia. De aceea,  nu putem fi decât recunoscători Statele Donatoare,  Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au și expertiza dar și resursele pentru a susține demersuri precum cel de față,  ale municipalităților mai mici, dar active și care își doresc cu adevărat asta, cum este și Alba Iulia”, apreciază Gabriel Pleșa, primar Municipiul Alba Iulia.

Proiect finanțat prin Mecanismul Financiar SEE 2014-2021, Program pentru Energie în România, cu un grant de: 1.100.000 EURO.

Bugetul total al proiectului : 1.294.118 EURO, din care 1.100.000 EURO reprezintă finanțarea nerambursabilă.

Partener în proiect: Societatea de Inginerie Sisteme (SIS) București.

Durata proiectului: până în 23 decembrie 2023.

Persoană de contact SIS SA: Teodora Mindra, Research Engineer, email: teodora.mindra@sis.ro

Persoană de contact MAI: Nicolae Neag, Expert comunicare proiect, email: nicuneag@gmail.com.

Descarcati AICI Comunicatul de presa in format PDF  

Sursa: https://www.apulum.ro/images/uploads/comunicate/Comunicat_Pompe_caldura_Camin_SEE.pd