PCS/DCS

Sistemele de control procese (PCS), denumite uneori și sisteme industriale de control (ICS), includ echipamente pentru monitorizare și depanare. Echipamentele sunt montate de-a lungul liniei de producție și sunt utilizate pentru a furniza informațiile legate de buna desfășurare a procesului de fabricație.

Sistemele PCS pot fi simple, cu un singur senzor, numit adesea traductor primar, împreună cu un controller ce procesează intrarea și un receptor care procesează ieșirea. Sau pot fi complexe, regăsite pe scară largă în industrii, precum ar fi prelucrare chimică, fabricare hârtie, producție de energie electrică, prelucrarea petrolului și a gazelor.

Majoritatea proceselor din zilele noastre utilizează pentru control DCS-uri (Distributed Control Systems) și/sau PLC-uri (Programmable Automation Controllers). În prezent funcționalitățile acestor sisteme de control au fuzionat, PLC-urile au funcționalități pe care până acum erau regăsite doar la DCS-uri, iar DCS-urile sunt capabile să îndeplinească multe funcții pe care până acum doar PLC-urile le puteau îndeplini.

PLC-urile au apărut ca înlocuitoare a sistemelor de comandă cu relee, fiind utilizate pentru controlul proceselor discrete și a echipamentelor independente. Este necesară integrarea acestora alături de alte echipamente, precum un HMI (Human-machine interfaces).

DCS-urile, pe de altă parte au apărut pentru a înlocui controller-ele PID și sunt utilizate în cadrul proceselor continue de producție, în special pentru cele ce necesită măsuri de control avansate. Aceste sisteme sunt comercializate cu aplicatii dedicate pentru programare si monitorizare.

Chiar dacă PLC-urile sunt mai puțin costisitoare și pot realiza aproape toate funcționalitățile unui DCS, există șase diferențe majore între ele, regăsite în tabelul de mai jos.

 

PLC

DCS

Timp de răspuns

Sunt mai rapide, fiind ideale pentru controlul în timp real;

Procesarea informațiilor durează mai mult, nu sunt recomandate pentru sistemele de siguranță;

Scalabilitate

Pot opera cu câteva mii de I/O;

Sunt mai scalabile, pot opera cu un număr mare de mii de I/O, fiind perfecte pentru procesele ce se întind pe o suprafață geografică mare;

Redundanță

Nu suportă I/O cu toleranță la erori;

Suportă redundanță, I/O sunt tolerante la erori;

Complexitate

Sunt o soluție pentru procesele simple, precum producția de hârtie;

Sunt soluția perfectă pentru procesele complexe, precum producție de petrol și gaz, tratare ape și procesare chimică, procese ce necesită control avansat;

Frecvența schimbării procesului

Sunt utilizate pentru procese discrete, ce nu se modifică des;

Pentru procese complexe, ce necesită ajustare continuă și analiză de blocuri de date mari, este necesară integrarea de DCS-urilor;

Suport

Dezvoltatorii de PLC-uri oferă servicii de asistență prin intermediul rețelei de parteneri de sistem integratori;

Dezvoltatorii de DCS-uri solicită angajarea lor pentru furnizarea serviciului de integrare și implementare;

Tabel  1 Diferențe majore între PLC și DCS

Pentru alegerea soluției optime procesului propriu trebuie luate în calcul diferențele evidențiate în tabelul de mai sus și puse în balanță costul și performanțele fiecărui echipament.