Susţinem integrarea microreţelelor printr-o strategie de control optim
Proiectul Smart Microgrid Controller < Smart µGC > (ID proiect 2020/505837), derulat prin programul de finanțare norvegiană 2014 – 2021 în cadrul Green Industry Innovation, Blue Growth and ICT Programme Romania, abordează practic tematica dezvoltării unui microgrid inteligent. Soluția înglobează panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 120 kWp, două sisteme de stocare de diferite capacități şi producători (40 kWh si 56.3 kWh care permit observarea comportamentului şi modul în care trebuie reglate, alese în scop demonstrativ), invertorul care permite comutarea între diferite elemente și un generator pe gaz de 120 kVA. Microgrid-ul deservește clădirea de birouri a firmei Monsson.

O abordare atentă a procesului de colectare a datelor și a logicii de control
Prin implementarea acestui proiect, SIS iși propune să demonstreze performanţele şi avantajele unei microreţele inteligente conducând la creşterea numărului sistemelor microgrid implementate la nivel național, asigurând sustenabilitatea în utilizarea tehnologiilor ecologice prin creşterea eficienței în producerea și utilizarea locală a energiei, facilitând tranzacțiile directe între producție și consumator.
În ceea ce priveşte modul de operare există două tipuri: Conectat la reţea şi Insularizat. În ambele scenarii prioritare sunt asigurarea consumului preponderent din parcul fotovoltaic, stocarea în baterii şi raportul consum/livrare în SEN.
Un controller dezvoltat de SIS pe o platformă Siemens redundantă S7-1500 asigură monitorizarea și controlul elementelor, astfel încât să se utilizeze eficient resursele de generare şi stocare disponibile și să se optimizeze în funcție de cost cantitatea de energie preluată din rețeaua națională. În studiul de caz de la Monsson există mai multe cerinţe de protocoale de comunicaţie, ceea ce solicită controller-ului redundant flexibilitate în interconectare, fiabilitate crescută a sistemului, însă datorită faptului că sunt protocoale uzuale, conectarea nu a reprezentat o provocare.
Alegeţi să implementaţi un proiect microgrid la cheie – proiectare, executie, suport – cu SIS SA
Pentru a face o evaluare corectă a diverselor tehnologii de microreţea trebuie luate în considerare o serie de criterii: componente, control, dispecerizare şi piaţă. În cadrul proiectului, SIS a elaborat metodologia de dezvoltare microreţele inteligente apelând şi la tehnologii moderne ca mediile de modelare-simulare MATLAB şi SIMULINK ce garantează obţinerea performanţelor estimate. Identificăm cea mai bună soluţie de finanţare, fie că este vorba de atragerea de fonduri nerambursabile (pentru care vă ajutăm să întocmiţi să depuneţi cererea de finanţare), proiecte de cercetare sau soluţie de finanţare în regim credit-funizor.
Creşteţi gradul de flexibilitate şi independenţă energetică
- Se pot utiliza acolo unde nu există posibilitatea racordării la reţeaua publică de energie;
- Contribuie la atingerea obiectivelor privind nivelul producţiei de energie din resurse regenerabile;
- Un impact pozitiv asupra mediului şi utilizarea resurselor regenerabile de energie;
- Creşteţi profitabilitatea prin reducerea costurilor cu energia electrică achiziţionată din reţea
Adresati-va unui expert tehnic de la SIS pentru a evalua gratuit performantele unui microgrid pentru orice tip de cladire.
Dacă aveți întrebări cu privire la proiectul nostru sau la posibilitatea de replicare a acestuia conform nevoilor dvs., vă rugăm să ne contactați la sis@sis.ro