Societatea de Inginerie Sisteme SIS SA a avut plăcerea de a prezenta la conferința de închidere a proiectului SMARTech, contract 2021/332805 principalele rezultate, la Bucuresti, Hotel IBIS POLITEHNICA, 12.12.2023, 10:30-13:00, Sala PETRACHE POENARU.
Proiectul SMARTech, a fost implementat de SIS SA in calitate de promotor si partenerul norvegian NORCE si este finantat de Innovation Norway prin programul Energy, domeniu Energy Efficiency.
Puteti urmari filmuletul evenimentului AICI (click here).
Proiectul s-a desfășurat pe o perioadă de 16 luni, în intervalul Septembrie 2022 – Decembrie 2023, iar principalele rezultate obținute sunt:
- Model de dimensionare a componentelor microrețelelor și calcularea performațelor (număr panouri fotovoltaice, aria utilizată, număr baterii, putere parc, putere invertor, ROI etc.), utilizând Matlab;
- Dezvoltarea unui instrument de raportare automată în format Word a specificatilor tehnice rezultate în urmă modelului de dimensionare a componentelor și integrarea performațelor microretelei;
- Dezvoltarea de algoritmi de balansare a producției și a consumului în condițiile pieței de energie (Time Shifting, Peak Shaving, Cuckoo Search), utilizând Matlab;
- Dezvoltarea instrumentului de analiză contextuală a indicatorilor de mentenanță predictivă, în baza algoritmilor de Machine Learning;
- Platforma SMARTech pentru vizualizarea parametrilor de defect/sănătate a microretelei.
Drd. ingTeodora MINDRA, manager de proiect si sef departament R&D SIS SA, a prezentat principalele rezultate de proiect, precum si aspectele generale acestuia, activitatile care au condul la indeplinirea rezultatelor si a raspuns intrebarilor tehnice din sala.
Conf. Dr. ing. Lucian TOMA, UNSTPB, a prezentat conceptul Comunităților Energetice Locale, ca soluție pentru tranziția energetică.
Ing. Adrian Laculiceanu a adus in fata celor prezenti o solutie inovatoare de stocare mecanica (gravitationala) a energiei electrice, ce poate fi aplicata in mai multe medii, printre care si microretele inteligente.
Surse și scheme de finanțare pentru propunerile viitoare ale SIS SA au fost prezentate de dra. Andreea Ghinet.
In cadrul conferintei s-au alaturat reprezentanti ai domeniului energetic precum dezvoltatori de parcuri fotovoltaice si microhidrocentrale, persoane din sectorul public, dar si din sectorul privat cu rezultate in industria energetica, institute de cercetare, distribuitori precum si apartinatori din domeniul legislativ.
Obiectivul proiectului a reprezentat proiectarea și demonstrarea tehnologiei de dezvoltare microrețele inteligente dedicate accelerarii integrarii surselor regenerabile, cresterea eficienței energetice, incluzand proiectarea, construcția, monitorizarea și funcționarea pe întreaga durată de viață a microretelelor.
Valoarea totală a proiectului a fost de 274.200 euro, din care 202.740 euro reprezinta valoare nerambursabila și 71.460 euro contribuție firmei SIS SA.
Puteti obtine informatii suplimentare de la:
Numele persoanei de contact: Teodora MINDRA;
Rol: Project Manager
E-mail: teodora.mindra@sis.ro
Pentru informaţii detaliate legate deprogramul de finanţare vizitati adresa: http://www.norwaygrants-greeninnovation.no