Finalizarea etapei a III-a din proiectul Smart Microgrid Controller

Proiectul își propune să mărească numărul de sisteme de microretele (microgrid-uri) implementate la nivel național, sprijinind sustenabilitatea în utilizarea tehnologiilor ecologice prin creșterea eficienței producției și utilizării energiei locale, și facilitând tranzacțiile directe între producător și consumator.

Proiectul SmartMicrogridController și-a îndeplinit unul din obiective: acela ca din luna decembrie parcul sa funcționeze autonom și sa furnizeze  energia necesară clădirilor din locație. Principalele probleme cu care ne-am confruntat în această etapă au ținut de dificultăți în realizarea comunicației între echipamente. Au fost derulate activități de documentare și dezvoltarea unor strategii de funcționare a fiecărui echipament în parte (invertor, SBB, DC-DC), precum și găsirea unor referințe optime de funcționare pentru fiecare echipament, acestea nefiind specificate în documentația tehnică a echipamentelor.

Pentru dezvoltarea platformei de modelare și simulare la distanță, am definit un set de cerințe funcționale și tehnice și am căutat diverse soluții capabile să îndeplinească aceste cerințe. Această activitate a inclus sondajul soluțiilor disponibile, evaluarea software-ului demonstrativ (când a fost disponibil), discuții cu reprezentanții de vânzări pentru a prezenta cazul de utilizare și pentru a detalia specificațiile și rezultatele așteptate, precum și participarea la seminarii web demo care ne-au permis să explorăm mai multe cerințe nonfuncționale precum ușurința utilizării, scalabilitatea și necesitarea unor competențe suplimentare.

            Pentru strategia de control se utilizează un controller Siemens S7-1500 in configurație redundanta, care comunică cu aplicația SCADA PcVue prin protocol ISO-S7. În aplicația SCADA au fost intoduse toate datele disponibile la acest moment, se mai lucrează la ecranele de control ale instalației și la afișarea graficelor într-un mod avantajos interpretării acestora. Datele sunt arhivate și o să fie folosite la partea de optimizare prin integrarea într-o platforma remote de analiza inteligentă.

În următoarea perioada se vor derula activitățile de implementare a strategiilor de control atât in regim de conectare la rețea, cat si in regim insularizat. Din analiza datelor arhivate se va putea evalua performanta sistemului in diferitele moduri de funcționare.

Va stăm la dispozitie daca aveti nevoie de informații suplimentare.