La ora actuală există instrumente de dimensionare a sistemelor fotovoltaice, dar şi a microgridurilor, disponibile pe piață, care iau în considerație consumul de energie propus, localizarea amplasamentului și costul sistemului. Pentru proiectele de microreţele, comparațiile între modul de comunicaţie, module, convertoare și configurații din mii de articole din baza de date, nu mai este un subiect greu de abordat. Sunt disponibile module precum locații climatice cu rezoluție la nivel de stradă, amenajare grafică 2D și fotografică a acoperișului și a solului, umbrire 2D cu import digital din sondaje etc.
Identificăm cea mai bună soluţie tehnică, adecvată fiecărei aplicații și analizăm sursele de finanţare
Proiectul Smart Microgrid Controller < Smart µGC > (ID proiect 2020/505837), derulat prin programul de finanțare norvegiană 2014 – 2021 în cadrul Green Industry Innovation, înglobează panouri fotovoltaice cu o putere instalată de 120 kWp, două sisteme de stocare de diferite capacități şi producător (40 kWh si 56.3 kWh), invertorul care permite comutarea între diferite elemente și un generator pe gaz de 120 kVA. Microgrid-ul deservește clădirea de birouri a firmei Monsson.

Pentru a verifica metodologia de dimensionare a microretelelor, dezvoltata de SIS, in etapa a II-a a proiectului Smart µGC, modelarea și simularea cu un intrument deja lansat pe piata, constituie o sarcină esențială a integrării microretelelor în aplicațiile actuale ale domeniului energetic. Programul de calcul PV*sol este un pachet destinat pentru studiu, dimensionare și analiza datelor şi calcularea performanței fotovoltaice conform EN 15316-4-6.
Proiectarea preliminară – este corespunzatoare etapei de predimensionare. Cu doar o fotografie a amplasamentului unde se vor monta panourile fotovoltaice și câteva dimensiuni de referință, s-a putut crea o reprezentare realistă a proprietății, așa cum ar arăta cu panourile instalate, ceea ce oferă un instrument util pentru procesul de proiectare, pentru a decide unde ar trebui să fie plasate cel mai bine aceste module.
DATE GENERALE asematatoare cu cele generate de calculul conform metodologiei SIS
- PV Generator Output: 127.26 kWp
- PV Generator Surface: 607.3 m²
- Number of PV Modules: 252
- Number of Inverters: 1
- PV Generator, 1. Module Area – Arbitrary Open Surface 01-Mounting Surface Southn
Designul de proiect – se pot realiza simulări ale sistemului și le poate compara după etapa de definire a orientarii planului și alegerea de diferite componente specifice ale sistemului, dar totodată si determinarea încărcării optime. Planurile stringurilor pot fi generate sub dimensiunea 3D, totodată reieșind planul de cabrare. Software-ul având posibilitatea de a compara soluții între ele, într-o interfață tabelată a parametrilor.
Avantaje superioare – Metodologia de dimensionare utilizand algoritmul dezvoltat de specialistii SIS
In plus, rezultatele simulărilor prezentate de SIS sunt axate pe echilibrarea puterii. O analiză suplimentară ar trebui să evalueze starea de funcționare a MG la fiecare interval de timp. Aceasta implică, de asemenea, identificarea soluțiilor care implică eliminarea sarcinii suplimentare. Algoritmul de simulare presupune ajustarea puterii unui generator diesel, ca o necesitate de a prioritiza puterea parcului de PV și puterea de echilibrare a sistemului de stoare în așa fel încât să se potrivească cu sarcina. Metodologia de dimensionare utilizand algoritmul dezvoltat de specialistii SIS, ofera avantaje superioare prin care se remarca analiza de variație a puterii reduse a bateriilor, în special în timpul orelor de creștere și descreștere ale generației fotovoltaice, concluziile fiind ca un generator rămâne principala entitate de echilibrare a acestei microgrile. Orice ajustare a puterii parcului de PV înseamnă pierderea energiei disponibile.
Adresati-va unui expert tehnic de la SIS pentru a evalua gratuit performantele unui microgrid pentru orice tip de cladire si locatie.
Dacă aveți întrebări cu privire la proiectul nostru sau la posibilitatea de replicare a acestuia conform nevoilor dvs., vă rugăm să ne contactați la sis@sis.ro