Romana Engleza
Login

Sisteme de stingere a incendiilor


 

Scopul oricarui sistem de stingere este de a minimiza pierderile si daunele atât la nivelul bunurilor, cât si la nivelul persoanelor aflate în spatiul protejat. Apa este un agent de stingere excelent, datorita capacitatii de a absorbi caldura si de a opri procesul de ardere. Cu toate acestea, de multe ori, utilizarea apei poate dauna bunurilor. Deci, pentru zonele în care sunt pastrate bunuri de mare valoare apa nu este solutia ideala.


 

Pentru astfel de situatii agentii de stingere gazosi si sistemele bazate pe aerosoli reprezinta solutia optima, deoarece acestia nu aduc pagube suplimentare. Procesul de stingere nu lasa reziduuri,astfel încât obiectele de valoare ramân impecabile.

 


Tipuri:

 

  • Azot (IG - 100) – gaz inert, incolor si incombustibil, concentratia minima de calcul: 43.7% (conform standardului ISO/FDIS 14520-13:2000 (E)), NOAEL1) la 43%, LOAEL2) la 52%.

      •  Recomandari: spatii închise, instalatii tehnologice.

 


  • Inergen (IG - 541) – amestec de: azot (52%), argon (40%), dioxid de carbon (8%), concentratia de minima de calcul (pentru incendii de clasa A) 36.5%, NOAEL la 43%, LOAEL la 52%.

  • Recomandari: incinte  cu  tehnica  de  calcul, incinte  cu  aparatura  si  echipamente  electronice  sau  de  telecomunicatii, incinte  din  productie  si  transporturi, incinte cu valori.


  • Novec 1230 (FK-5-1-12) – substanta chmica, concentratia minima de calcul (pentru incendii de clasa A) 5.6%, NOAEL la 10%, LOAEL la mai mult de 10%.

  • Recomandari: muzee, galerii de arte, librãrii, biblioteci, depozite, bãnci, echipamente electrice, echipamente medicale si de laborator, instalatii militare, platforme petroliere si instalatii de gaze, fabrici petrochimice, generatoare, statii de pompare, camere de control industriale.


  •  Aerosoli – microparticule de compusi de potasiu si gaze, O.D.P.3) = 0, G.W.P.4) = 0, A.L.T.5) = 30 – 120 min.

  Recomandari: incendii de substante gazoase, solide si lichide, în special a  celor  care  deriva  din  hidrocarburi  (gaze  naturale,  produse petroliere, combustibili,  lubrifianti etc.), incendii la echipamente electrice cu tensiuni pâna la 24.000 V; incendii din constructii civile,  de  productie  sau  depozitare  (magazine,  depozite,  hoteluri,  muzee,  banci, birouri, hale, echipamente electrice sau electronice si altele similare). 6)


1) NOAEL – Nici un efect advers observabil (No Observed Adverse Effect Level)

2) LOAEL – Cel mai mic efect advers observabil (Lowest Observed Adverse Effect Level)

3) O.D.P. - Potentialul de distrugere al stratului de ozon (Ozone Depletion Potential )

4) G.W.P. - Potentialul de încalzire globala a atmosferei (Global Warming Potential)

5) A.L.T. - Timpul de viata în atmosfera/remanenta (Atmosphere Lifetime)

6) Date conform NP 086-05 “NORMATIV PENTRU PROIECTAREA, EXECUTAREA SI EXPLOATAREA INSTALATIILOR DE STINGERE A INCENDIILOR”


Furnizori:

  •  Janus Fire Systems
  •  Wagner
  •  DSPA


Servicii oferite:


Puteti afla mai multe despre solutiile propuse de SIS accesand site-ul dedicat acestui tip de sisteme.