Romana Engleza
Login

PHASEPLIT - FINAL

COMUNICAT PRESA

PHASEPLIT, oferă o soluție inovatoare pentru tratarea apelor uzate industrial.

Consortiul finalizează cu succes proiectului european Phaseplit după validarea în condiții reale a noului proces de digestie anaerobă în două faze (acidogene / metanogénesis) pentru tratarea apelor uzate industriale din IMM-uri ce prelucreaza produsele alimentare.

De-a lungul ultimilor doi ani, consortiul international format din 5 companii: Agua, Energía y Medioambiente, Servicios Integrales S.L.U (SEE) (ES), Societatea de INGINERIE Sisteme, SIS, SA (RO), Industrial Moreypi, SA ( ES), Prodeval SAS (FR) si SUMOL + Compal SA Marci (PT), în colaborare cu două centre tehnologice: Tecnologías Avanzadas Inspiralia, S.L. (ES) și Instituto de Biología Experimental y Tecnológica (PT) au lucrat la dezvoltarea și construirea unui nou proces anaerob în două etape pentru tratarea rezidurilor  produse de companiile de produse alimentare.

Proiectul, care a fost creat cu scopul de a îmbunătăți procesele de epurare  și  pentru a obtine economii de energie mari in industrie, a fost coordonată de AEMA și a primit finanțare din cel de al șaptelea program-cadru al Uniunii Europene pentru activități de cercetare în beneficiul IMM-urile (PC4-Capacități) în temeiul acordului de grant nr 602007, care s-a finalizat cu succes în luna noiembrie.

Printre obiectivele atinse, se numără designul inovator al unui reactor anaerob adaptat la faza metanogena (zonă de reducere  a materiei organice si a generării de biogaz) a procesului de epurare si a unui nou sistem de control avansat bazat pe logica fuzzy, permițând IMM-urilor să îndeplinească reglementările de mediu stricte ale UE.

Prototipul a fost testat pentru apele uzate ale fabricilor de vin  la sediul AEMA, companie spaniola specializata in tratarea si purificarea apei și cu deșeurilor lichide generate în timpul producerii sucurilor de fructe în compania SUMOL + Compal, o companie portugheza dedicată producția de sucuri și băuturi. Rezultatele obtinute arată un proces robust și eficient, cu o capacitate  de reducere a materiei organice cu mai mult de 95% si o producție de biogaz de înaltă calitate, cu mai mult de 80% metan. Biogazul produs poate fi revalorificat sub formă de energie electrică și termică, suficient pentru a satisface nevoile de tratare în sine și, de asemenea, pentru a obține un plus de venituri pentru IMM-uri care sa ajute pentru compensarea creșterile viitoare ale prețurilor la energie.

Datorită rezultatelor obținute, se are în vedere posibilitatea brevetarii procesului de digestie anaerobă dezvoltat.